Warto wiedzieć
Kawa charakteryzuje się nie tylko fantastycznymi walorami smakowymi i zdrowotnymi, ale jest również doskonałym, domowym środkiem kosmetycznym. Dowiedz się jak wykorzystać kawę i zrobić z niej wspaniałe kosmetyki domowym sposobem.
O uzdrawiającej mocy ziół wiele się mówi. Nasze babcie stosowały ziołowe herbatki i napary na wszystkie możliwe dolegliwości. Dziś, kiedy żyjemy w społeczeństwie szybkości, nikt nie ma czasu ani ochoty parzyć ziółek i czekać na ich zadziałanie. Zapoznaj się z tym artykułem a dowiesz się jak wykorzystywać zioła w leczeniu.
Czerwona herbata, czyli pu-erh, jest jedynie w cywilizacji zachodniej określana mianem „czerwonej” ze względu na swój ciemnoczerwony kolor zaparzonego naparu. W swojej ojczyźnie - południowych Chinach i Tajwanie, herbata ta określana jest mianem czarnej, ze względu na hebanowy kolor suszu.
Herbata zielona jest dziś niezwykle popularnym napojem, zarówno w Polsce i na świecie. Dawno już odkryto jej właściwości zdrowotne. Coraz więcej ludzi umawiając się na spotkania w mieście wybiera w kawiarniach zamiast kawy właśnie zieloną herbatę.
Kawa ma nie tylko doskonałe właściwości smakowe i pobudzające, jak się okazuje jest też doskonałym panaceum na pewną konkretną odmianę raka, mianowicie na nowotwór jelita.
Parzenie herbaty to prawdziwa sztuka, już starożytni chińczycy uczynili z tego prawdziwy rytuał i dbali, aby parzenie przebiegało w odpowiedni sposób. Faktem jest, że odpowiednio zaparzona herbata ma lepszy smak i aromat niż tak, która przygotowywana była w sposób niedbały. Jak więc ją parzyć, aby uzyskać najlepszą jakość napoju?
Wszyscy wiemy, że kawa nie tylko doskonale pobudza ciało i umysł, ale też dostarcza nam wielu pozytywnych wrażeń smakowych. Czy jednak na tym pozytywne działanie kawy się kończy? Okazuje się, że nie, jej oddziaływaniu podlega cały ludzki organizm.
Ta herbata rozsławiona została głównie przez podróżników oraz wszystkich tych, którzy odwiedzając kraje Ameryki Południowej mieli okazję jej spróbować jako lokalnego przysmaku. Dowiedz się jak przygotowywać Yerba mate.
We filiżankach polaków najczęściej gości czarna, rzadziej zielona, ale czerwona herbata jest nadal bardzo mało popularna. Niesłusznie, gdyż może być ona doskonałym sprzymierzeńcem w walce o piękną, szczupłą sylwetkę.
Wciąż jeszcze mało popularna w Polsce biała herbata na świecie ma miliony zwolenników. Proces jej produkcji, zbierania i suszenia jest bardzo delikatny i nieco różni się od tradycyjnych sposobów uprawy herbat.