Menu
Wybierz kategorię
Strony informacyjne
Wyszukaj w katalogu
Dodaj firmę
Polecane firmy
Sklep internetowy z kawą świeżo paloną. Ziarna znakomitej kawy z całego świata. Kawa świeżo palona PetraCafe.pl to gwarancja jakości i udanego poranka!

Jak prawidłowo parzyć różne gatunki herbat?

Jak prawidłowo parzyć różne gatunki herbat?

Parzenie herbaty to prawdziwa sztuka, już starożytni chińczycy uczynili z tego prawdziwy rytuał i dbali, aby parzenie przebiegało w odpowiedni sposób. Faktem jest, że odpowiednio zaparzona herbata ma lepszy smak i aromat niż tak, która przygotowywana była w sposób niedbały. Jak więc ją parzyć, aby uzyskać najlepszą jakość napoju?

Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na fakt, że nie da się uzyskać dobrej herbaty, jeżeli użyje się mocno chlorowanej, twardej wody. Jeżeli takową dysponujemy dobrze jest ją przefiltrować przed użyciem. Do parzenia używamy specjalnych czajniczków, imbryków lub porcjowych filiżanek.

Parzenie herbaty zielonej

Herbata zielona powinna być parzona wodą o temperaturze od 60 do 80 stopni Celsjusza, a nie wrzątkiem, jak robi to większość osób. Zbyt długie parzenie sprawia, że napar nabiera ciemnego koloru i gorzkawego smaku, więc optymalnym czasem parzenia jest około 3 minut.

Parzenie herbaty czanej

Herbata czarna wymaga wody o temperaturze od 90 do 95 stopni Celsjusza a czas parzenia jest identyczny jak w przypadku herbaty zielonej (3 minuty). Najlepszy jakościowo napar uzyskujemy dzięki odmierzeniu ilości połowy łyżeczki herbaty na jedną filiżankę. Mowa tu głównie o herbatach liściastych lub dobrych herbatach granulowanych. Herbaty w torebkach parzy się stosując jedna torebkę na filiżankę wody, ale ich jakość często jest wątpliwa.

Parzenie herbaty czerwonej

Herbata czerwona parzona powinna być wodą o temperaturze 90-95 stopnia a czas parzenia uzależniony powinien być od odmiany. Herbatę Pu-erh parzymy przez 3 minuty a Oolong przez 5 minut. Aby herbata czerwona uzyskała najlepszą jakość można użyć nawet dwóch łyżeczek suszu a dodatkowo ten sam susz można zalewać wodą wielokrotnie. Oczywiście ma to pewne granice, po przekroczeniu których herbata będzie bezwartościowa.

Parzenie herbaty białej

Herbata biała wymaga temperatury od 75 do 85 stopni Celsjusza i czasu parzenia około 5-6 minut. Na filiżankę napoju stosujemy jedną łyżeczkę herbaty. Biała herbata jest bardzo delikatna w smaku, zalewanie jej wodą o wyższej niż podana temperaturze może znacznie pogorszyć jej jakość.