Menu
Wybierz kategorię
Strony informacyjne
Wyszukaj w katalogu
Dodaj firmę
Polecane firmy
Sklep internetowy z kawą świeżo paloną. Ziarna znakomitej kawy z całego świata. Kawa świeżo palona PetraCafe.pl to gwarancja jakości i udanego poranka!

Zdrowotne właściwości czerwonej herbaty

Zdrowotne właściwości czerwonej herbaty

Czerwona herbata, czyli pu-erh, jest jedynie w cywilizacji zachodniej określana mianem „czerwonej” ze względu na swój ciemnoczerwony kolor zaparzonego naparu. W swojej ojczyźnie - południowych Chinach i Tajwanie, herbata ta określana jest mianem czarnej, ze względu na hebanowy kolor suszu. Niemniej jednak w obu cywilizacjach docenia się nieskończone walory tego napoju, w tym jeden, chyba najważniejszy- ta herbata to istny pogromca tłuszczu.

Każdy, kto walczy z dodatkowymi kilogramami z pewnością nie wyobraża sobie bez niej swojej diety. Ta herbata, jak żadna inna, pobudza nasz metabolizm do intensywnej pracy, spala tłuszcz, przyspiesza przemianę materii i spalanie kalorii. Wspomaga pracę żołądka, jelit i wątroby. Ponadto usprawnia krążenie, oczyszcza krew, bardzo skutecznie obniża poziom cholesterolu i obniża zbyt wysokie ciśnienie. Ma silne działanie wzmacniające cały organizm, poprawia nastrój. Jest również obfita w związki mineralne, witaminy, fluor, olejki eteryczne oraz białko. Zawiera także cenne polifenole oraz antyoksydanty, które wykazują silne działanie antynowotworowe i zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników.

Istotną rzeczą jest, że czerwona herbata zawiera podobną dawkę kofeiny co kawa, więc nie należy pić jej więcej, niż 4-5 filiżanek dziennie, a także unikać spożywania jej tuż przed samym snem. Pita w większych ilościach może z czasem powodować bezsenność, zwiększyć potliwość, wywołać kołatania serca czy biegunki.

Jeśli nie rozsmakujemy się w tradycyjnej czerwonej herbacie, to obecnie na rynku mamy dostępnych wiele jej odmian, w tym z rożnymi owocowymi i kwiatowymi dodatkami. Takie dodatki nadają jej słodkawy i bardziej orzeźwiający posmak. Sama herbata czerwona ma smak oraz zapach dość specyficzny, nieco gorzkawy i bardzo intensywny, więc warto skusić się na początek na te z owocową nutą, np. z cytrynową lub żurawinową. Herbatę czerwoną zalewamy wrzątkiem i zaparzamy około 4-6 minut, następnie usuwamy susz.