Menu
Wybierz kategorię
Strony informacyjne
Wyszukaj w katalogu
Dodaj firmę
Polecane firmy
Sklep internetowy z kawą świeżo paloną. Ziarna znakomitej kawy z całego świata. Kawa świeżo palona PetraCafe.pl to gwarancja jakości i udanego poranka!

Zalety zielonej herbaty

Zalety zielonej herbaty

Herbata zielona jest dziś niezwykle popularnym napojem, zarówno w Polsce i na świecie. Dawno już odkryto jej właściwości zdrowotne. Coraz więcej ludzi umawiając się na spotkania w mieście wybiera w kawiarniach zamiast kawy właśnie zieloną herbatę, bowiem krótko parzona ma właściwości pobudzające, ale nie zawiera przy tym kofeiny i nie uzależnia jak kawa.

Jakie jeszcze inne, cenne właściwości posiada zielona herbata?

  • Przyspiesza przemianę materii, wprawia w ruch cały metabolizm, zapobiega zaparciom, intensywnie pobudza układ trawienny, ułatwia spalanie kalorii, działa odchudzająco, usuwa toksyny;
  • Wpływa zbawiennie na cały układ pokarmowy, hamuje rozwój bakterii jelitowych i żołądkowych, poprzez wpływ na wydzielanie soków trawiennych;
  • Świetnie oczyszcza krew, usuwa nadmiar cholesterolu z naczyń krwionośnych, poprawia krążenie krwi, przez co obniża ciśnienie;
  • Jest bardzo bogata w witaminy, sole mineralne, a także składniki zapobiegające chorobom serca i nowotworom;
  • Zawiera fluor, a więc pomaga w dbaniu o jamę ustną i zęby;
  • Ma właściwości odkażające, odświeżające oraz orzeźwiające.

Amatorów picia zielonej herbaty znacząco przybywa, co można śmiało stwierdzić po ogromnej ilości jej rodzajów dostępnych na rynku. Mamy do wyboru najróżniejsze odmiany: z owocowymi dodatkami, herbaty zielone mrożone, a nawet robione z niej lody czy sorbety. Oczywiście najlepsza i najzdrowsza jest zwykła herbata liściasta, kupiona w dobrym sklepie. Jeśli możemy, unikajmy tych ekspresowych, z dużą ilością dodatków.
Jeśli pijemy zieloną herbatę po raz pierwszy, daje się wyczuć dość intensywny, goryczkowy smak, jednak im dłużej będziemy się nią delektować, tym bardziej zaczniemy doceniać jej walory smakowe. Herbaty zielonej nie należy zbyt długo parzyć, wówczas goryczka jest bardziej wyczuwalna, około 5-7 minut wystarczy. Dłużej parzona herbata zielona (szczególnie taka z drugiego lub trzeciego parzenia) działa bardziej relaksująco, jest idealna przed snem, zaś ta krótko parzona (3-5 minut), ze względu na zawartość teiny, jest dobra o poranku zamiast tradycyjnej kawy.

XX