Wpływ kawy na zdrowie
Kawa jest ulubionym tematem sporów pomiędzy jej miłośnikami i przeciwnikami.
Badania dowodzą, że kawa zawiera około 500 substancji. Nawet jedna filiżanka kawy wypita rano może przyspieszyć reakcję organizmu, zwiększyć koncentrację i wydajność oraz we wczesnych godzinach porannych usuwa senność. Oprócz pobudzającej kofeiny w ziarnach kawy znajduje się potas, wapń, sód, żelazo, siarka, fosfor, azot, magnez, jak również osiem witamin z grupy B oraz cenne dla zdrowia organiczne aminokwasy - kwas cytrynowy, kwas octowy, kwas kawowy i chinina.
Wyżej wymienione substancje zawarte w kawie, korzystnie wpływają na ludzki organizm. Kofeina natomiast stymuluje centralny układ nerwowy, co oznacza, że kawa poprawia pracę mózgu, poprawia ego ogólną sprawność i wytrzymałość. Dlatego "przerwa na kawę" zalecana jest osobom, które pracują w biurach.
Naukowo potwierdzono również, że kofeina to balsam dla astmatyków: stymuluje ośrodek oddechowy w mózgu, przez co zwiększa się pojemność pęcherzyków w płucach. Kolejną ciekawostką jest fakt, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II niemal o połowę.
Znajdujące się w kawie kwasy organiczne zwiększają wydzielanie kwasu żołądkowego, co przyspiesza proces trawienia. Z tego powodu wiele osób pije kawę po obiedzie, jako deser. Kofeina odgrywa dużą rolę w regulacji masy ciała, a także wspomaga proces spalania kalorii szczególnie podczas wysiłku fizycznego.