Wady i zalety picia kawy
Etymologia słowa „kawa” pozostaje wspólna niemal dla każdego języka świata. Miękkie, angielskie „cofee”; twarde, kanciaste niemieckie „Kafee”, greckie – zakończone samogłoską „kafeo” czy polski, swojski dwusylabowiec: „kawa”. Okazuje się, że wspólny jest nie tylko rdzeń słowa, ale przede wszystkim nieprawdopodobna skala uwielbienia tego aromatycznego ziarna, które przyrządzone na przeróżne sposoby wciąż zachwyca smakoszy.
Kawa ma swoich zagorzałych zwolenników pod każdą szerokością geograficzną, stanowi nieodzowny element śniadania wielu Europejczyków, jest obowiązkowym dodatkiem dnia dla rozmiłowanych w kawowym aromacie - Włochów.
Niekorzystne działanie kawy
Jednak - jak to bywa z każdą popularną używką - kawa ma również zdecydowanych przeciwników. Wedle ich wiedzy i przekonania wypijanie kilku filiżanek kawy ponad zalecaną normę grozi odwodnieniem organizmu,
a także - co może mieć poważniejsze konsekwencje zdrowotne - prowadzi do wypłukiwania magnezu z organizmu, który później trudno skutecznie suplementować.
Zalety picia kawy
Dla przeciwwagi jednakże występują również specjaliści z dziedziny chorób serca, dietetycy, którzy przytomnie zauważają, że umiarkowane picie dobrej jakości kawy – czyli do maksymalnie 4-5 filiżanek dziennie – usprawnia pracę serca, nieznacznie podnosząc ciśnienie i przyspieszając metabolizm.
Kofeina zawarta w ziarnach kawy jest od dawna doceniana przez sportowców, których mięśnie kofeina skutecznie pobudza i zmusza do intensywniejszej pracy.
Smak i zapach kawy jest ściśle związany z jej gatunkiem, z krajem pochodzenia, sposobem mielenia, itd. Za najlepszy gatunek czarnej kawy uważa się tę z gatunku Coffea Arabica, której uprawą i zbiorem zajmują się mieszkańcy Etiopii. Okazuje się, że pożytki z picia kawy dostrzegą również urodzeni pesymiści, a także wszyscy ci, których zżera rak współczesności – stres.
Amerykańscy naukowcy stwierdzili, że regularne picie kawy ochroni nas przez pojawianiem się depresyjnych myśli i pomoże zredukować nerwy dnia codziennego.
Kawa ma swoich zagorzałych zwolenników pod każdą szerokością geograficzną, stanowi nieodzowny element śniadania wielu Europejczyków, jest obowiązkowym dodatkiem dnia dla rozmiłowanych w kawowym aromacie - Włochów.
Niekorzystne działanie kawy
Jednak - jak to bywa z każdą popularną używką - kawa ma również zdecydowanych przeciwników. Wedle ich wiedzy i przekonania wypijanie kilku filiżanek kawy ponad zalecaną normę grozi odwodnieniem organizmu,
a także - co może mieć poważniejsze konsekwencje zdrowotne - prowadzi do wypłukiwania magnezu z organizmu, który później trudno skutecznie suplementować.
Zalety picia kawy
Dla przeciwwagi jednakże występują również specjaliści z dziedziny chorób serca, dietetycy, którzy przytomnie zauważają, że umiarkowane picie dobrej jakości kawy – czyli do maksymalnie 4-5 filiżanek dziennie – usprawnia pracę serca, nieznacznie podnosząc ciśnienie i przyspieszając metabolizm.
Kofeina zawarta w ziarnach kawy jest od dawna doceniana przez sportowców, których mięśnie kofeina skutecznie pobudza i zmusza do intensywniejszej pracy.
Smak i zapach kawy jest ściśle związany z jej gatunkiem, z krajem pochodzenia, sposobem mielenia, itd. Za najlepszy gatunek czarnej kawy uważa się tę z gatunku Coffea Arabica, której uprawą i zbiorem zajmują się mieszkańcy Etiopii. Okazuje się, że pożytki z picia kawy dostrzegą również urodzeni pesymiści, a także wszyscy ci, których zżera rak współczesności – stres.
Amerykańscy naukowcy stwierdzili, że regularne picie kawy ochroni nas przez pojawianiem się depresyjnych myśli i pomoże zredukować nerwy dnia codziennego.