Menu
Wybierz kategorię
Strony informacyjne
Wyszukaj w katalogu
Dodaj firmę
Polecane firmy
Sklep internetowy z kawą świeżo paloną. Ziarna znakomitej kawy z całego świata. Kawa świeżo palona PetraCafe.pl to gwarancja jakości i udanego poranka!

Uprawa kawy

Uprawa kawy

Kawa uprawiana jest na całym świecie, ale tylko w ramach strefy ograniczonej do tropikalnego obszaru pomiędzy zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Charakterystyka obszaru, na którym uprawiana jest kawa odgrywa ogromną rolę w kształtowaniu jej walorów. Innymi słowy, połączenie gleby, klimatu i metody przetwarzania - to czynniki mające największy wpływ na aromat i smak zawarty w gotowych ziarnach kawy. Geograficznie na Ziemi istnieją trzy główne uprawy kawy: w regionach  Wschodniej Afryki, Półwyspu Arabskiego, Azji Południowo-Wschodniej, w regionie Azji i Pacyfiku oraz Ameryki Łacińskiej.

Podobnie jak wiele innych owoców kawa rośnie na krzewach. Niektóre krzewy mogą osiągnąć wysokość od 9 do 12 metrów. Są one jednak systematycznie przycinane do wysokości 2-3 metrów w celu ułatwienia ich zbierania.  Jagody kawy zbierane są ręcznie ze względu na nierównomierny czas dojrzewania. Proces wzrostu kawowca jest bardzo długi, trwa wiele lat, niektóre gatunki rodzą pierwsze owoce dopiero po 3,4 latach od posadzenia sadzonki przy odpowiedniej i pracochłonnej pielęgnacji. Należy podkreślić, że krzewy kawowca to rośliny bardzo wymagające. Czas zbiorów zależy od położenia geograficznego i klimatu. W Brazylii odbywa się od maja do września, w Ameryce Środkowej od października do marca, a w Afryce od końca października do początku kwietnia. Dzięki takiej różnorodności w krajach Europy możemy się cieszyć tym napojem zarówno w domach jak i kawiarniach przez cały rok.