Menu
Wybierz kategorię
Strony informacyjne
Wyszukaj w katalogu
Dodaj firmę
Polecane firmy
Sklep internetowy z kawą świeżo paloną. Ziarna znakomitej kawy z całego świata. Kawa świeżo palona PetraCafe.pl to gwarancja jakości i udanego poranka!

Sposoby przyrządzania kawy

Sposoby przyrządzania kawy
Oprócz świeżości i jakości kawy na jej walory smakowe niemały wpływ ma sposób przyrządzenia. Kawa powinna być również w odpowiedni sposób zmielona. Mielenie ziarna ma na celu ułatwienie ekstrakcji związków rozpuszczalnych w wodzie i wydobycie aromatu w trakcie przyrządzania.

Woda

Z pewnością powinniśmy brać pod uwagę jakość wody, która nie powinna być zbyt twarda oraz chlorowana. Najlepiej użyć do tego celu niegazowanej wody mineralnej.

Kawiarka tłokowa

Używając kawiarki do parzenia kawy należy parzyć ja przez około 6 minut, po czym powoli opuszczać tłok w celu oddzielenia napoju od zaparzonej kawy.

Kawiarka ciśnieniowa

Tego typu kawiarka składa się z kilku elementów. Część dolna, do której wlewa się wodę - element ten posiada zawór bezpieczeństwa, przez który uchodzi para. Pojemniczek na zmieloną kawę oraz część górną, w której zbiera się napar. Kawiarka jest świetną alternatywą dla ekspresu ciśnieniowego.

Ekspresy do kawy

Kawa z ekspresu to napój parzony w urządzeniu pod ciśnieniem mniejszym niż 9 barów przy temperaturze co najmniej 85 stopni Celsjusza przez około 20-30 sekund. Konsystencja kawy jest dość gęsta, nieprzezroczysta, z pianką o orzechowym kolorze. Dzięki przyrządzaniu w taki sposób z kawy wydobywa się maksymalną ilość jej saku i aromatu.

Kawa po turecku

Wszystkim znana kawa po turecku kojarzy się z napojem przygotowywanym poprzez zalanie kawy wrzącą wodą. W rzeczywistości jednak przyrządzana jest nieco inaczej. Kawę należy wsypać do zimnej wody i wymieszać z cukrem w specjalnym metalowym naczyniu. Naczynie stawiamy na ogniu i powoli podgrzewamy napój aż do zagotowania. Po ostudzeniu czynność powtarzana jest jeszcze dwukrotnie w celu wydobycia pełnego smaku i aromatu. Należy tutaj podkreślić, że napój tak przygotowany jest bardzo mocny.