Sekrety zielonej herbaty
Zielona herbata to napar przyrządzany z liści chińskiej herbaty. Powszechnie wiadomo, że napój ten ma właściwości wpływające pozytywnie na nasz organizm. Jednak aby korzystać z dobroczynnego wpływu herbaty, dobrze jest zapoznać się z odpowiednim sposobem zaparzania od którego zależy zarówno smak jak i właściwości jakie będzie miał napar.
Zielonej herbaty nie należy zalewać wrzątkiem – woda powinna mieć temperaturę między 60⁰C a 85⁰C. Czas parzenia zależy od rodzaju herbaty. Przyjmuje się, że optymalny czas parzenia to 2-3 minuty. Wtedy herbata uzyska delikatny, łagodny smak, słomkowy kolor oraz będzie miała właściwości pobudzające. Przy nieco dłuższym parzeniu działanie naparu będzie uspokajające. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie parzenie liści sprawi, że napar będzie miał gorzki smak. Liście zielonej herbaty zawierają dużą ilość kofeiny, jednak jej zawartość w naparze zależy od sposobu parzenia. Liście wysokiej jakości można zaparzać kilkakrotnie.
Do przyrządzenia zielonej herbaty najlepiej wybierać herbatę nie w postaci suszu w torebkach, ale liściastą - wtedy podczas zaparzania w odpowiednim naczyniu liście mogą się rozwinąć, co korzystnie wpływa na jakość naparu. Korzyści picia zielonej herbaty są ogromne – zapobiega otyłości, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, zawiera antyoksydanty, wpływa pozytywnie na układ krążenia oraz układ moczowy, zalecana jest przy infekcjach bakteryjnych oraz wykazuje działania antynowotworowe.