Rodzaje kawy
Spośród wszystkich gatunków kaw kilka z nich zasługuje na szczególne wyróżnienie ze względu na niezwykłe walory smakowe i aromatyczne. Należą do nich między innymi:
Arabica:
Kawa Pochodząca z Abisynii, obecnie Etiopii. Jest jednym z najstarszych gatunków. Uprawiana jest na wyżynach i górskich zboczach na wysokości od 700 do 2.000 metrów nad poziomem morza, a także w tropikach, zwłaszcza w Ameryce Łacińskiej i Ameryce Środkowej. Arabica stanowi ¾ produkcji światowej. Kawa jest ceniona za swoje właściwości aromatyczne i oryginalny smak. Główne jej odmiany noszą egzotyczne nazwy takie jak Mocha o smaku owocowym czy Bourbon.
Robusta:
Kawa robusta odkryta została w Kongu Belgijskim (obecnie Zair) pod koniec XIX wieku. Rosnąca w stanie dzikim w lasach tropikalnych Afryki. Dzisiaj jest uprawiana głównie w Afryce, ale również w Indiach, Indonezji, na Madagaskarze, w Brazylii i na Filipinach. Robusta rośnie na równinach a sprzyja jej wilgotny klimat tropikalny.
Robusta rośnie i dojrzewa szybciej niż arabica. Jej siny smak i aromat jest powodem do mieszania jej z innymi gatunkami kaw.
Liberika:
Liberika (Coffea liberica) to kawa o szczególnym smaku i aromacie, przez co jej spożycie nie jest powszechne. Największe uznanie zdobyla w krajach skandynawii. Jest to krzew, który może dorastać do 20 m wysokości. Ma bardzo duże liście i dwukrotnie większe ziarna niż Arabica. Najlepiej rośnie na zboczach gór na dużych wysokościach.