Menu
Wybierz kategorię
Strony informacyjne
Wyszukaj w katalogu
Dodaj firmę
Polecane firmy
Sklep internetowy z kawą świeżo paloną. Ziarna znakomitej kawy z całego świata. Kawa świeżo palona PetraCafe.pl to gwarancja jakości i udanego poranka!

Rodzaje kawy

Rodzaje kawy

Spośród wszystkich gatunków kaw kilka z nich zasługuje na szczególne wyróżnienie ze względu na niezwykłe walory smakowe i aromatyczne. Należą do nich między innymi:

Arabica:
Kawa Pochodząca z Abisynii, obecnie Etiopii.  Jest jednym z najstarszych gatunków. Uprawiana jest na wyżynach i górskich zboczach  na wysokości od 700 do 2.000 metrów nad poziomem morza, a także w tropikach, zwłaszcza w Ameryce Łacińskiej i Ameryce Środkowej. Arabica stanowi ¾ produkcji światowej. Kawa jest ceniona za swoje właściwości aromatyczne i oryginalny smak. Główne jej odmiany noszą egzotyczne nazwy takie jak Mocha o smaku owocowym czy Bourbon.

Robusta:
Kawa robusta odkryta została w Kongu Belgijskim (obecnie Zair) pod koniec XIX wieku. Rosnąca w stanie dzikim w lasach tropikalnych Afryki. Dzisiaj jest uprawiana głównie w Afryce, ale również w Indiach, Indonezji, na Madagaskarze, w  Brazylii i na Filipinach. Robusta rośnie na równinach a sprzyja jej wilgotny klimat tropikalny.
Robusta rośnie i dojrzewa szybciej niż arabica. Jej siny smak i aromat jest powodem do mieszania jej z innymi gatunkami kaw.

Liberika:
Liberika (Coffea liberica) to kawa o szczególnym smaku i aromacie, przez co jej spożycie nie jest powszechne. Największe uznanie zdobyla w krajach skandynawii. Jest to krzew, który może dorastać do 20 m wysokości. Ma bardzo duże liście i dwukrotnie większe ziarna niż Arabica. Najlepiej rośnie na zboczach gór na dużych wysokościach.