Menu
Wybierz kategorię
Strony informacyjne
Wyszukaj w katalogu
Dodaj firmę
Polecane firmy
Sklep internetowy z kawą świeżo paloną. Ziarna znakomitej kawy z całego świata. Kawa świeżo palona PetraCafe.pl to gwarancja jakości i udanego poranka!

Jak wybrać dobra kawę

Jak wybrać dobra kawę
Pochodząca z Etiopii kawa jest powszechnie spożywanym napojem, jednak przez prawdziwych jej miłośników jest uważana za nektar dla duszy. Delikatnie pobudza ciało i umysł i poprawia nastrój. Najbardziej popularne gatunki to  gatunki Coffea arabica i Coffea robusta.

Najbardziej ceniona jest kawa w ziarnach, mielona przed samym podaniem. Kawa zmielona wcześniej zaczyna stopniowo tracić swój smak i aromat. Należy również wiedzieć, że sam proces mielenia wpływa na jej walory smakowe. Kawa grubo mielona przez około 10 sekund będzie miała ziarna o średnicy około milimetra, taka najbardziej nadaje się do gotowania. Kawa o średniej wielkości ziarnach, które uzyskuje się podczas 13 to sekundowego mielenia będzie idealna będzie do podawania z ekspresu. Kawa drobno mielona uzyskiwana po około 17 sekundach mielenia, smakuje najlepiej jako kawa parzona podawana w filiżankach.

Decydując się na kupno kawy mielonej musimy wiedzieć, że powinna być jednolita – zarówno pod względem koloru, wielkości i składu. Często się zdarza, że nieuczciwi sprzedawcy dodają do niej cykorię, jęczmień, a nawet skrobię. Jest prosty sposób aby sprawdzić czy kawa nie jest zanieczyszczona. Do zimnej wody wsypujemy pewną ilość zmielonej kawy. Jeśli nasze podejrzenia się sprawdzą, wszystko co nie jest kawą osadzi się na dnie, a kawa będzie swobodnie unosić się na powierzchni. Dobra, świeżo  zmielona kawa zawsze intensywnie pachnie, jeśli tak nie jest, oznacza to, że nie jest świeża. Jeśli chodzi o kawę ziarnistą to ziarna powinny być suche. Jeśli są tłuste i lśniące, oznacza to, że zaczynają się psuć.