Menu
Wybierz kategorię
Strony informacyjne
Wyszukaj w katalogu
Dodaj firmę
Polecane firmy
Sklep internetowy z kawą świeżo paloną. Ziarna znakomitej kawy z całego świata. Kawa świeżo palona PetraCafe.pl to gwarancja jakości i udanego poranka!

Espresso

Espresso

Espresso to dobrze znany, intensywny w smaku napój serwowany w małych filiżankach. Poniżej prezentujemy kilka podstawowych informacji na temat tego sposobu parzenia kawy.


Pochodzenie słowa „espresso” nie jest jasne i budzi dyskusje. Nazwa „espresso” może wywodzić się od słowa „express”  oznaczającego „wyciskanie”. Inne tłumaczenie odwołuje się do słowa „espressivo” czyli „z  ekspresją”, „z wyrazem” co ma się odnosić do wyrazistego smaku wywaru.


Do zaparzania espresso najlepiej użyć 7-8 gramów świeżo i drobno zmielonej kawy dobrej jakości. Warto zadbać, by do przygotowania espresso woda, której użyjemy była filtrowana. Woda przepuszczana jest pod ciśnieniem 9-10 barów przez 20-30 sekund.  Dzięki temu uzyskuje się ok 30 ml. naparu z orzechową pianką zwaną „crema”, która nadaje kawie bogaty aromat. Espresso podaje się w małej (70 ml.), uprzednio ogrzanej filiżance, która powinna być do połowy wypełniona ekstraktem. Dodatkowo serwuje się ją ze szklaneczką wody, która służy do przepłukania kubków smakowych przed skosztowaniem naparu, co pozwala w pełni docenić głęboki i bogaty smak kawy.


Espresso jest podstawą wielu rodzajów kaw (cappuccino, latte, macchiato, americano, kawa biała), napojów kawowych z rozmaitymi dodatkami takimi jak czekolada, syropy smakowe itp. oraz deserów.