Co to jest Yerba Mate?
Yerba mate to popularny napój herbatopodobny, powstały z suszu rośliny ostrokrzewu paragwajskiego. W niektórych miejscach Yerba mate pije się w postaci naparu ze świeżo zerwanych liści. Nazwa Yerba mate wywodzi się od słów „herba” – ziele i „mati” – tykwa do parzenia herbaty. Napój pije się w tradycyjnym naczyniu, które składa się ze specjalnego termosu oraz tykwy.
Historia Yerba mate
W XVII wieku jezuiccy misjonarze zauważyli, że rdzenni mieszkańcy Paragwaju bardzo często żuli liście ostrokrzewu paragwajskiego, co powodowało, że usuwali zmęczenie i zmniejszali uczucie głodu. Jezuici postanowili więc sporządzać napój na wzór używki Paragwajczyków i stosować go, jako tradycyjną herbatę. W niedługim czasie założyli oni plantacje ostrokrzewu i rozpowszechnili napój o nazwie Yerba mate. Dziś Yerba mate to napój narodowy w Argentynie, Brazylii, Paragwaju i Urugwaju.
Zalety picia Yerba mate
Napar zawiera przede wszystkim antyoksydanty i polifenole. Korzystnie działa na nerki, układ moczowy oraz wątrobę i co najważniejsze wspomaga ludzkie DNA w walce z niekorzystnym nadtlenkiem wodoru. Dodatkowo Yerba mate obniża poziom niekorzystnej frakcji cholesterolowej i wspomaga układ krążenia. Często wskazuje się również korzystne oddziaływanie na osoby borykające się z nadwagą czy otyłością.
Trzeba jednak zauważyć, że duże ilości wypijanej Yerba mate zostały powiązane ze zwiększoną zachorowalnością na raka jamy ustnej i gardła, ale tylko u osób, które palą papierosy bądź spożywają nadmierne ilości alkoholu.