Biała herbata
Wciąż jeszcze mało popularna w Polsce biała herbata na świecie ma miliony zwolenników. Proces jej produkcji, zbierania i suszenia jest bardzo delikatny i nieco różni się od tradycyjnych sposobów uprawy herbat. Biała herbata otrzymywana jest z pączków specjalnej odmiany drzew herbacianych o nazwie Camellia sinensis, uprawianych głównie w Chinach oraz Indiach. Pączki te są w specjalny sposób chronione przed działaniem promieni słonecznych, by w roślinie nie zachodziły procesy fotosyntezy, czyli wytwarzania zielonego barwnika. Dzięki temu liście białej herbaty pozostają jasne, a zaparzony napar przybiera biało- srebrny kolor o bardzo delikatnym, łagodnym smaku, pozbawionym charakterystycznej dla herbat tego typu goryczy. Brak wytwarzania chlorofilu powoduje także naturalne procesy więdnięcia listków, które po ususzeniu na słońcu są gotowe do przyrządzania herbaty i nie wymagają już ręcznego formowania. Ten wyjątkowy proces zbierania i przygotowywania białej herbaty ma ogromny wpływ na jej wysokie właściwości odżywcze i walory smakowe, ale także i na cenę, która jest zdecydowanie wyższa, niż cena herbaty czarnej czy zielonej.
Jeśli zdecydujemy się na zakup białej herbaty pamiętajmy, by wybrać tę dobrej jakości, najlepiej ze specjalnych sklepów z herbatą lub zielarskich. Herbata tzw. ekspresowa, w torebkach, z pewnością nie odda nam tego aromatu i smaku, będzie też nieco pozbawiona swych organicznych właściwości.
Jak parzyć białą herbatę?
Białą herbatę należy też oczywiście odpowiednio przyrządzać. Najlepszy czas zaparzania to około 5 minut, po czym należy wyjąć listki. Najlepiej nadają się do tego specjalne sitka i zaparzacze, np. bambusowe, które po upłynięciu odpowiedniego czasu łatwo wyjąć. Nigdy nie należy zalewać białej herbaty wrzącą wodą. Idealna temperatura to około 70- 80 stopni C. A wszystko to jest warte zachodu- biała herbata to eliksir młodości, przeciwdziała starzeniu, zawiera mnóstwo witamin, minerałów i aktywnych składników, które zmniejszają ryzyko wystąpienia np. chorób serca czy nowotworów.