Menu
Wybierz kategorię
Strony informacyjne
Wyszukaj w katalogu
Dodaj firmę
Polecane firmy
Kawa i Herbata Szlachetnysmak.pl

Kawa i Herbata Szlachetnysmak.pl

Najbardziej oryginalne herbaty świata

Najbardziej oryginalne herbaty świata

Znamy tysiące typów i rodzajów herbaty. Niektóre z nich są bardzo popularne i spożywane każdego dnia przez miliony osób na całym świecie – inne zaś niszowe, rzadko spotykane, niewielu z nas miało okazję ich spróbować. Przedstawiamy dziś zestawienie najbardziej oryginalnych herbat na świecie.

W jednej z prowincji Chin, Junnan, z upodobaniem pija się napój zwany Wrestling of Dragon and Tiger. Powstaje on w wyniku zmieszania herbaty (zwykle Pu-erh) z alkoholem, na przykład rumem albo brandy. Ważne są w tym wypadku proporcje – procentów bowiem jest znacznie więcej niż herbacianego naparu.

Niezwykle delikatny i subtelny smak ma herbata żółta. Jest jednak bardzo rzadko spotykanym rodzajem, produkuje się ją na terenie Chin w ograniczonych ilościach –maksymalnie kilkadziesiąt kilogramów w ciągu roku. Istotny jest tu sposób wytwarzania. Herbaciane liście poddaje się bowiem dość skomplikowanemu procesowi fermentacji enzymatycznej, dzięki czemu zyskują one swój charakterystyczny żółty kolor.

Z pogranicza Rosji i Chin pochodzi kombucza. To napój tworzony z połączenia herbaty zielonej oraz grzybków herbacianych ( w skład których wchodzą bakterie oraz drożdże). Napój ten po kilku dniach staje się octem spożywczym, ma brązową barwę i dość intensywny smak.

Dość specyficznym rodzajem jest matcha – to sproszkowana herbata zielona, która Japończycy zwykli wykorzystywać na kilka sposobów. Niekiedy służy ona jako ulepszacz smaku innych herbat. Bywa także dodatkiem do licznych deserów oraz potraw wytrawnych. Można też stworzyć z niej klasyczny herbaciany napar.

Japońska herbata zielona kukicha to także unikat. Składa się ona bowiem nie tylko z herbacianych liści, lecz także gałązek i łodyżek. Ci, którzy mieli okazję jej spróbować, podkreślają zgodnie, że ma ona niezwykle delikatny i subtelny smak. Dużo mówi się także o jej właściwościach prozdrowotnych.

Widać wyraźnie, że herbata niejedno ma imię. Smakosze mogą bowiem stale próbować nowych jej odmian i rodzajów, odkrywając każdorazowo nowe smaki i aromaty ukryte w niewielkich listkach…