Menu
Wybierz kategorię
Strony informacyjne
Wyszukaj w katalogu
Dodaj firmę
Polecane firmy
Kawa i Herbata Szlachetnysmak.pl

Kawa i Herbata Szlachetnysmak.pl

Kawa bez kofeiny

Kawa bez kofeiny

Najczęściej pijamy klasyczną kawę zawierającą kofeinę. Jednak są osoby, których organizmy nie tolerują tej substancji. Czy muszą one zatem całkowicie zrezygnować z filiżanki pysznej kawy? Otóż nie. Mogą one bowiem sięgnąć po kawę bezkofeinową!

Powstała ona jeszcze w wieku dziewiętnastym. Jeden z niemieckich uczonych chciał bowiem zbadać, który ze składników sprawia, że wypicie kawy niesie z sobą działanie pobudzające. W tym celu wyeliminował z jej składu kofeinę. Jednak dopiero po około stu latach kawa bezkofeinowa stała się produktem dostępnym w sklepach i produkowanym na skalę masową.

Kofeina jest usuwana z ziaren kawowca dzięki procesowi zwanemu dekofeinizacją. Najpierw działa na nie para wodna, która je spulchnia. W dalszym etapie kofeina jest z usuwana za pomocą rozpuszczalnika (zupełnie niegroźnego dla naszego zdrowia). Następnie w procesie produkcji ów rozpuszczalnik zostaje usunięty. Wyróżniamy trzy metody eliminowania kofeiny z ziaren. Pierwszy z nich to działanie gazów nadkrytycznych, drugi – wrzącej wody, trzeci zaś – rozpuszczalnika chemicznego.

Choć ten rodzaj kawy nazywany jest bezkofeinowym, warto wiedzieć, iż zawiera śladowe ilości kofeiny. Według rozporządzeń wydanych przez organy Unii Europejskiej w ziarnach może występować maksymalnie 0,1 procenta tej substancji. W przypadku kawy rozpuszczalnej dopuszczalna ilość jest trzykrotnie wyższa. Gdyby kofeina w ogóle nie występowała, kawowy napój pozbawiony zostałby całkowicie zarówno swojego wspaniałego smaku, jak i zachwycającego aromatu.

Wszyscy ci, których organizmy nie tolerują kofeiny, mogą jednak cieszyć się smakiem i aromatem kawy dzięki faktowi, iż w każdym większym sklepie bez problemu nabyć można kawę bezkofeinową.